?>

Akaryakıt krizinde son perde: Ucuz yakıt için İran sınırına akın ettiler

Hürmüz Boğazı'nın yaklaşık iki aydır kapalı olması nedeniyle artan fiyatlar ve tükenen stoklar, Pakistanlıları İran sınırında adeta mahşeri bir kalabalığa sürükledi. Ucuz benzin almak isteyen Pakistanlıların sınırdaki bekleyişi sürüyor.

Dünya - 1 ay önce

ABD ve İsrail'in İran'a 28 Şubat'ta başlattığı saldırıların ardından İran da misilleme saldırılarına başlamış ve ek olarak dünya enerji piyasalarını yakından ilgilendiren bir adım atmıştı.

İran, saldırıların 4'üncü gününde, 3 Mart 2026'da Hürmüz Boğazı'nı tüm geçişlere kapattığını duyurdu.

BRENT PETROL TARİHİ ZİRVELERDE GEZİYOR

Bu karar ile birlikte 60-70 dolar bandında gidip gelen Brent petrol fiyatı, şok bir dalgalanmayla 110 doların üzerine çıktı. 1 Mayıs itibarıyla küresel marketlerde Brent petrolün işlem fiyatı 110 dolar bandında.

Özellikle İran'ın Hark Adası'na yapılan saldırılara İran'ın da misilleme olarak Körfez ülkelerinde bulunan ABD-İsrail iştirakli petrol rafinelerini vurmasıyla kriz kontrolden çıktı.

Petrol sevkiyatlarının durması özellikle Asya ve Avrupa ülkelerinde fiyatların ciddi oranda yükselmesini tetiklerken, Asya ülkelerinde stok krizi de patlak verdi.

TÜM DÜNYA KRİZDEN ETKİLENDİ

Almanya merkezli hava yolu şirketi Lufthansa, maliyeti artan jet yakıtı nedeniyle Ekim ayına kadar olan planlanmış uçuşlarından 20 bin uçuşu iptal etme kararı aldı.

ABD ve Kanada'da faaliyet gösteren Delta ve American firmaları da akaryakıt krizinin tetiklediği fiyatlar nedeniyle sefer iptalleri gündemdeyken bilet fiyatlarında da artışlar tüketicilere yansımış durumda.

Asya'da ise stok krizi gündemde; ada ülkesi Japonya da ABD'den beklediği tankerlerin yolunu gözlüyor. Lakin bu da Japonya için kesin çözüm değil. Günlük tüketiminin çok altında bir sevkiyatlar günü kurtarmayı deneyen Japonya'da halihazırda rezervlerde bulunan petrol ürünleri piyasaya sürülmeye başlandı.

İRAN-PAKİSTAN SINIRINDA MAHŞERİ KALABALIK

Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka ve Pakistan gibi nüfus kalabalığı olan ülkelerde de akaryakıt krizi derinleşmiş durumda.

Son olarak İran'da ucuz akaryakıt alabilmek için Pakistan'dan İran sınırına gelen Pakistanlıların oluşturduğu mahşeri kalabalık, görüntülere yansıdı.

Videoya yansıyan görüntülerde, sınıra gelen her Pakistanlının yanında 3-4 bidon bulunduğu ve ucuz fiyata akaryakıt stoklamak için bekledikleri görülüyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Geleneksel Yağlı Güreş Ligi, Gaziantep'te coşkuyla başladı

2026-04-26 00:32 - SPOR

Gaziantep'te tepki çeken konsere iptal çağrısı!

2026-04-29 12:51 - GÜNDEM

AK Parti’den CHP’ye mehter tepkisi

2026-04-24 22:41 - GÜNDEM

ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ’NİN KADINLARA ÖZEL YÜZME KURSU

2026-04-27 19:14 - GÜNDEM

Yeşilyurt Belediyesi’nden Tarıma Büyük Destek: 300 Bin Sebze Fidesi Çiftçilere Dağıtıldı

2026-04-30 13:25 - GÜNDEM

Emlak satışında güvenli ödeme dönemi başlıyor

2026-04-29 14:58 - Yaşam

HALİLİYE’DE YOL ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN SÜRÜYOR

2026-04-30 13:18 - Yaşam

Hakim ve savcıların terfi kuralları sil baştan: Yüzde 80 şartı getirildi

2026-04-30 13:34 - GÜNDEM

TOKİ Karagöz Spor Kompleksi’nin Temel Atma Töreni Yapıldı BEŞ TANE BÜYÜK SPOR KOMPLEKSİ YAPIYORUZ

2026-04-30 13:20 - GÜNDEM

FIRAT’TAN İSRAİL’İN BARBARLIĞINA TEPKİ

2026-04-30 13:27 - GÜNDEM

İlgili Haberler

İngiltere’de sosyal medya yasağı

14:34 - Dünya

Trump: İran ile anlaşma tamam, Hürmüz yeniden açılıyor

14:04 - Dünya

Fransa'da seçimlere müdahale iddiası: İsrailli şirket gündemde

13:37 - Dünya

İran'dan 'Hürmüz tüm ticari gemilere derhal açılacak' mesajı

18:20 - Dünya

ABD Başkanı Trump: İran müzakere konusunda geç kaldı, bunun bedelini ödeyecekler

18:31 - Dünya

Günün Manşetleri

İngiltere’de sosyal medya yasağı

14:34 - Dünya

Yerli otomobil resmen satışa sunuldu: İşte fiyatı ve özellikleri!

14:31 - Teknoloji

Trump: İran ile anlaşma tamam, Hürmüz yeniden açılıyor

14:04 - Dünya

Fransa'da seçimlere müdahale iddiası: İsrailli şirket gündemde

13:37 - Dünya

Fatih Terim'den A Milli Takım açıklaması: Hesap sormayı turnuvadan sonraya bırakalım

13:35 - GÜNDEM