?>

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, GAZİANTEP LEBLEBİLİ KITIR HELVA’NIN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİ ALDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, kentin köklü mutfak miraslarından biri olan Gaziantep Leblebili Kıtır Helva coğrafi işaret tescili alındı.

GÜNDEM - 4 saat önce

Gaziantep mutfağının geleneksel lezzetlerinden Gaziantep Leblebili Kıtır Helva, Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı’nın yürüttüğü yaklaşık 1 yıllık kapsamlı çalışmanın ardından tescillendi.

 

Kent kültüründe uzun yıllardır önemli bir yere sahip olan Gaziantep Leblebili Kıtır Helva, çoğunlukla atıştırmalık olarak tüketilmesinin yanı sıra, özellikle misafir ağırlamalarında çay ve kahve ikramlarının yanında sunuluyor. Ayrıca hediyelik olarak da tercih edilen ürün, festival, bayram ve özel günlerde yoğun ilgi görüyor.

 

ÜRETİMİ USTALIK VE SABIR GEREKTİRİYOR

 

Gaziantep’te uzun yıllardır üretilen ve ustalık gerektiren üretim süreciyle kentin gastronomi mirasına değer katmayı sürdüren ürün, susam, leblebi, beyaz şeker, su, çöven ekstraktı ve asitlik düzenleyici limon tuzu kullanılarak hazırlanıyor. Kendine özgü üretim tekniğiyle dikkat çeken Gaziantep Leblebili Kıtır Helva, geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor.

 

Kısmen sert ve kırılgan yapısıyla öne çıkan ürün, leblebi ve susam taneleriyle zenginleştirilmiş beyaz krem tonlarındaki görünümüyle dikkat çekiyor. Ürün, leblebi, susam ve şeker aromasıyla karakterize edilirken, yabancı tat ve koku içermemesi sayesinde özgünlüğünü koruyor.

 

GAZİ ŞEHİR COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISINDA TÜRKİYE LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

 

Mutfağıyla uluslararası üne kavuşan Gaziantep, yeni tescille birlikte 109 coğrafi işaretli ürün ile Türkiye’deki liderliğini sürdürüyor.

 

Araban Sarımsağı, Antep Baklavası, Menengiç Kahvesi, Antep Fıstık Ezmesi ve Gaziantep Lahmacunu Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili almaya hak kazandı. Katma değeri ve istihdamı artırmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili çalışmaları devam ediyor.

 

Oğuzeli Nar Ekşisi, Antep Muskası, Antep Bulguru, Nizip Nanesi ve Nizip Mızar Havucu’nun tescil süreçleri sürdürülüyor.

 

Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı tarafından, Gaziantep’e özgü yöresel ve kültürel değerlerin tescillenerek korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla coğrafi işaret ve markalaşma projeleri hazırlanıyor. Ürünlerin tanıtımını artırmak ve bilinirliğini güçlendirmek amacıyla yurt içi ve yurt dışı etkinliklere katılım sağlanıyor.

 

Ayrıca Gaziantep’te coğrafi işaret tescili üzerine çalışma yürüten diğer kamu kurum ve kuruluşlarının koordinasyonu da yine aynı daire başkanlığı tarafından sistemli şekilde yürütülüyor.

Haftanın Öne Çıkanları

BAŞKAN GÜLPINAR, VİYANA’DA GÖBEKLİTEPE İLHAMLI SERGİNİN AÇILIŞINA KATILDI

2026-04-13 00:00 - GÜNDEM

İsrail'in saldırılarının ardından Lübnan'dan kaçış başladı

2026-04-09 20:25 - Dünya

İlk gemi Hürmüz Boğazı'ndan geçti

2026-04-08 20:40 - Dünya

MGK toplantısı sonrası 8 maddelik açıklama

2026-04-08 21:08 - GÜNDEM

“Kahramanmaraş Tanıtım Günleri” 9 Nisan’da Misafirleriyle Buluşuyor

2026-04-08 20:56 - GÜNDEM

Şehitkamil’den sağlığa güçlü adım

2026-04-08 21:35 - GÜNDEM

Motorin ve benzine dev indirim: Pompaya yansıyacak

2026-04-09 21:14 - EKONOMİ

Serik Belediye Başkanı Kadir Kumbul, CHP'den istifa etti

2026-04-14 18:53 - GÜNDEM

Gazze'de yakıt ve tamirat sıkıntısı: Ambulanslar çalışmıyor!

2026-04-08 21:50 - Dünya

Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti'ye geçti

2026-04-09 20:33 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Şanlıurfa'daki lisede tüfekli saldırı: 4 kişi görevden uzaklaştırıldı

19:21 - GÜNDEM

Serik Belediye Başkanı Kadir Kumbul, CHP'den istifa etti

18:53 - GÜNDEM

BAŞKAN GÜLPINAR, VİYANA’DA GÖBEKLİTEPE İLHAMLI SERGİNİN AÇILIŞINA KATILDI

00:00 - GÜNDEM

Başkan Görgel, “Şehrimizin Kadim Kültürünü İstanbul’da Yaşatıyoruz”

22:56 - GÜNDEM

Osmaniye'de namaza giden ilçe emniyet müdürü müezzinlik yaptı

22:55 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, GAZİANTEP LEBLEBİLİ KITIR HELVA’NIN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİ ALDI

22:55 - GÜNDEM

Çin, 8 uydu birden fırlattı

21:42 - Dünya

Şanlıurfa'daki lisede tüfekli saldırı: 4 kişi görevden uzaklaştırıldı

19:21 - GÜNDEM

Serik Belediye Başkanı Kadir Kumbul, CHP'den istifa etti

18:53 - GÜNDEM

BAŞKAN GÜLPINAR, VİYANA’DA GÖBEKLİTEPE İLHAMLI SERGİNİN AÇILIŞINA KATILDI

00:00 - GÜNDEM