?>

Sason İlçesinde Üzüm Pekmezi Üretimi Başladı

Batman’ın Sason ilçesinde bağ bozumu ile birlikte üzüm pekmezi yapımı da başladı. İlçede üzüm yetiştiricileri tarafından toplanan üzümler pekmeze dönüştürülüyor.

GÜNDEM - 11 ay önce

Sason ilçesinde bağ bozumu ile birlikte üzüm pekmezi yapımı da başladı. İlçede yetişen üzümlerin toplanmasıyla köylerde üzüm pekmezi kazanları kuruldu.

Üzüm yetiştiricileri tarafından toplanan üzümler, daha rahat suyunu bırakması için kapalı bir odada en az 2 gün bekletildikten sonra suyu sıkılarak şırası alınıyor. Alınan şıra büyük kazanlara koyularak, odun ateşinde 24 saat kaynatılıyor. Belirli bir kıvama gelen şıra, pekmeze dönüştürülüyor.

Bağ bozumu ile birlikte üzüm hasadına başladıklarını belirten vatandaşlardan Murat Demir, topladıkları üzümleri sıkarak başta pekmez olmak üzere pestil ve cevizli sucuk yapımında kullandıklarını söyledi. Demir, “Bağ bozumu ile birlikte bu yıl da üzümlerimizin hasadını yaptık. Topladığımız üzümleri yaklaşık 2 gün evde dinlendirdikten sonra sıkarak suyunu çıkartıyoruz. Elde ettiğimiz şırayı büyük kazanlara koyarak iki gün boyunca meşe odunu ateşi ile kaynatıyoruz. Pekmez olması için en az 24 saat kaynaması gerekiyor. Aksi halde pekmezde ekşime ve bozulma meydana geliyor ve zararlı hale geliyor. Tam kıvamını alan pekmez çok şifalıdır. Özelikle mideye çok yararlı olduğunu biliyoruz. İlçede üzüm hasadı ve bu işlemler yaklaşık bir ay sürer” dedi. Sıktıkları üzüm suyuna ceviz içi bandırarak cevizli sucuk elde ettiklerini belirten Naciye Demir de, “Bugün üzüm sıktık. Elde ettiğimiz şıraya un dökerek bulamaç haline getiriyoruz. Bir kısmını pekmeze, diğer kısmını ise çorba haline getirerek ondan pestil ve cevizli sucuk yapıyoruz” dedi.

İlçe genelinde hemen hemen her vatandaşın kapısında kurulan büyük kazanlarda kaynatılan, kansızlığa iyi geldiği belirtilen ve kışın soğuklardan koruyan siyah üzüm pekmezinin kilosu 200 ile 300 lira arasında alıcı buluyor.

Haftanın Öne Çıkanları

BAŞKAN GÜLER’DEN 12 EYLÜL DARBESİ KINAMA MESAJI

2024-09-12 09:57 - GÜNDEM

Ölmüş akrabalarını mezardan çıkarıp fotoğraf çekiyorlar

2024-09-11 12:48 - GÜNDEM

DULKADİROĞLU BELEDİYESİ'NDEN PERSONELİNE EĞİTİM DESTEĞİ

2024-09-11 13:59 - Yaşam

Dulkadiroğlu Belediyesi'nden Gençlere Tam Destek

2024-09-11 14:08 - Yaşam

İSMAİL GÜLER’DEN CHP’LİLERE SERT TEPKİ

2024-09-13 13:19 - GÜNDEM

Adı 'Aşk Adası'mı Genel Evimi belli değil! ama ahlaksızlık diz boyu! Biri bu rezilliğe dur desin

2024-09-13 21:54 - GÜNDEM

Diyanet İşleri Başkanlığı Cuma Hutbesi: Mevlid Kandili Ve Filistin’de Katledilen Çocuklar İçin Mesaj

2024-09-13 14:40 - GÜNDEM

Samsun’da Trafiğin Kanayan Yarası: 2024 Ağustos Ayında 7 Kişi Hayatını Kaybetti

2024-09-14 10:40 - ASAYİŞ

Aydın'da Jandarma Şüphelileri Suçüstü Yakaladı

2024-09-13 11:09 - ASAYİŞ

Taşkuyu Köyünde Yeni Cami ve Taziye Evi İnşaatı Başladı

2024-09-12 16:39 - GÜNDEM

İlgili Haberler

ŞANLIURFA’DA GELECEĞİN YAZILIMCILARI YETİŞİYOR

22:29 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze çıkışı: Bebeklerin öldürülmesine kimse sessiz kalmamalı

22:26 - GÜNDEM

Ehliyet yenileme süresi uzatıldı

22:24 - GÜNDEM

Abdullah Güler: Komisyon çalışmalarını basına kapalı yürütecek

22:16 - GÜNDEM

Tekirdağ'da CHP'li belediyeye susuzluk isyanı: Kendi halimize terk edildik

22:15 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

ŞANLIURFA’DA GELECEĞİN YAZILIMCILARI YETİŞİYOR

22:29 - GÜNDEM

İstanbul ve Ankara dahil 14 il için yağış uyarısı

22:28 - Yaşam

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze çıkışı: Bebeklerin öldürülmesine kimse sessiz kalmamalı

22:26 - GÜNDEM

Ehliyet yenileme süresi uzatıldı

22:24 - GÜNDEM

Açlık Gazze'de çocuk ve gençlerin kabusu oldu

22:22 - Dünya