?>

Yunan basını: Atina, Türkiye’nin bölgesel güç olmasını durduramadı

Ta Nea gazetesi, Türkiye'nin yükselen bir bölgesel güç olmasında Yunanistan'ın etkisiz kaldığını yazdı

GÜNDEM - 10 ay önce

Yunanistan’ın saygın gazetelerinden Ta Nea, yayınladığı çarpıcı bir makalede, Türkiye'nin yükselen bölgesel gücüne karşı Atina'nın uzun vadeli stratejisinin başarısız olduğunu açıkça dile getirdi. Makaleye göre Yunanistan’ın onlarca yıl boyunca uyguladığı dış politika hedefleri temelinde çöktü.

Gazetede yayımlanan yazının kaleme alındığı isim ise dikkat çekici: Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın eski Danışma Kurulu Üyesi, emekli profesör Panayotis İoakeimidis. Tecrübeli diplomat, 1973’ten bu yana Türk-Yunan ilişkilerinin evrimini değerlendirerek, Atina'nın Türkiye karşısında art arda stratejik kayıplar yaşadığına işaret etti.

"TÜRKİYE, NEREDEYSE BİR KÜRESEL GÜÇ OLDU"

İoakeimidis, "Uzun vadeli stratejimizin temel amacı Türkiye’nin bölgesel bir süper güç olmasını önlemekti ve hâlâ öyle... Ancak bunda açıkça başarısız olduk. Bugün Türkiye, neredeyse tüm dünyada etkili bir güç olarak kabul ediliyor" ifadeleriyle açık bir durum tespiti yaptı.

1973’te Türk-Yunan ilişkilerindeki başlıca ihtilaf konusu yalnızca kıta sahanlığıyken, günümüzde taraflar arasında en az 12 temel konuda ciddi anlaşmazlık yaşandığını belirten yazar, bu gelişmenin Atina'nın stratejik yetersizliğini ortaya koyduğunu savundu.

"SİLAHLANMA YARIŞI, SORUNLARI ÇÖZMEZ"

Yunanistan’ın yıllardır artan şekilde savunma harcamalarına yönelmesinin, Türkiye ile yaşanan temel meseleleri çözmede yetersiz kalacağını vurgulayan İoakeimidis, gerçekçilikten uzak hedefler yerine, yapıcı ve sürdürülebilir bir dış politika çağrısında bulundu.

"Yunanistan, Türkiye ile karşı karşıya gelmek yerine, gerçekçi bir strateji geliştirerek iş birliği zeminini güçlendirmelidir" diyen İoakeimidis, iki ülke arasındaki tüm sorunların çözümünün yanı sıra, Ankara ile Atina arasında stratejik ortaklık ve yakın iş birliğinin artık varoluşsal bir zorunluluk haline geldiğinin altını çizdi.

BAYKAR'IN AVRUPA'DAKİ YATIRIMI, YUNAN MEDYASININ MERCEĞİNDE

Öte yandan Türkiye’nin savunma sanayisinde attığı adımlar Yunan basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. SLPRESS haber sitesi, Baykar’ın İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace ile yaptığı iş birliğine dikkat çekerek, “Türkiye sadece önemli bir yatırım yapmadı, aynı zamanda Avrupa savunma sanayiinin merkezine fiilen erişim sağladı” yorumunda bulundu.

Haberde, Baykar’ın dünya genelinde birçok ülkeye gerçekleştirdiği yüksek teknolojili savunma ihracatlarıyla Türkiye’nin etkisini artırdığına da dikkat çekildi. Yunan basını, bu gelişmelerin Ankara’nın stratejik nüfuzunu daha da derinleştirdiğini vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Hepsinden farklıymış: İşte en zeki kan grubu!

2025-05-04 00:39 - Sağlık

Canlı yayında kiracıları kızdıracak açıklama: Kiralar uygun

2025-05-09 15:46 - EKONOMİ

Gaziantep'te deprem konutları tek tek tamamlanıyor

2025-05-09 15:49 - GÜNDEM

İsrail askerleri, cinsiyet açıklama partisi için Gazze'de yerleşim yerini bombaladı

2025-05-05 22:05 - Dünya

'Uçan adam' olarak tanınan Sabri Yıldız hayatını kaybetti

2025-05-05 22:23 - GÜNDEM

Şampiyonlar Ligi'nde finalin adı: PSG - Inter

2025-05-08 13:09 - SPOR

Merkez Bankası’nın (TCMB), ihracat gelirlerinin Türk Lirası'na dönüşümünü teşvik amacıyla uyguladığı kur dönüşüm desteği yüzde 2’den yüzde 3’e çıkarıldı.

2025-05-06 19:19 - GÜNDEM

Ekrem İmamoğlu'nun X hesabı erişime engellendi

2025-05-08 13:15 - GÜNDEM

Türkiye genelinde yeni haftada bahar yağışları etkili olacak

2025-05-05 14:40 - Yaşam

DULKADİROĞLU, TÜRKİYE GENELİNDE İLK 4’TE YER ALDI

2025-05-05 14:49 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Şanlıurfa’da Görenler Gözlerine İnanamadı: Dilencide POS Cihazı Dönemi!

22:16 - GÜNDEM

Murat Kurum: Deprem bölgesine çöp konutu gönderdim diye övünler 455 bin konutu beğenmiyor

22:11 - GÜNDEM

Özel harekat polisleri çetin kış şartlarına hazır

21:47 - GÜNDEM

Nottingham Forest'tan taraftarına Ramazan ayı çağrısı

18:06 - GÜNDEM

İstanbul Havalimanı’na dünya çapında "Platin" damgası: Dev ödüle layık görüldü!

23:53 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Zengin oyuncağıydı, artık halk arabası oldu: Fiyatı 1 milyona kadar düştü

22:19 - Teknoloji

Mavi sanıyorduk ama gerçekten yanılmışız! Bilim insanları en az rastlanan göz rengini belirledi

21:02 - Yaşam

Şanlıurfa’da Görenler Gözlerine İnanamadı: Dilencide POS Cihazı Dönemi!

22:16 - GÜNDEM

Donald Trump: İran'a sınırlı bir saldırıyı değerlendiriyorum

22:12 - Dünya

Murat Kurum: Deprem bölgesine çöp konutu gönderdim diye övünler 455 bin konutu beğenmiyor

22:11 - GÜNDEM