?>

10 milyon kişi tarandı: Çoğu kilolu, dörtte biri ise obez!

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı sokak taramalarında 10 milyon kişinin kilo ve boy oranı incelendi. Büyük çoğunluk ideal kilonun üzerinde, katılımcıların dörtte biri ise obez sınıfında yer aldı.

Sağlık - 6 ay önce

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye genelinde hayata geçirilen "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyasının, hedeflenen 10 milyon kişilik ölçüm sayısı aşılarak başarıyla tamamlandığı belirtildi.

"YÜZDE 70'E YAKIN İNSANIMIZ FAZLA KİLOLU, YÜZDE 25'İ İSE OBEZ"

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, şunları kaydetti:

"Malum kilo-boy ölçümleriyle esasında sahaya çıkarak insanlarımızın farkındalığını artırıp onları daha sağlıklı bir beden için ölçümlere başladık ve şu ana kadar 10 milyon insanımızı kilo ve boy olarak ölçtük. Ama maalesef yaklaşık yüzde 70'e yakın insanımızın fazla kilolu olduğunu, hatta bu kişilerin yaklaşık yüzde 25'inin obez diyeceğimiz aşırı kilolu olduğunu fark ettik. Özellikle toplumdan bu konuda bize destek vermesini, beraber bu kiloları vermemiz gerektiğini özellikle ifade etmek istiyorum. Çünkü kilo sonuçta hayat kalitesini düşürüyor, uyku kalitesini etkiliyor, eklemlerimizi bozuyor, kalp hastalıklarına sebebiyet veriyor."

10 MİLYON 72 BİN KİŞİNİN ÖLÇÜMÜ YAPILDI

10 Mayıs-11 Temmuz'da gerçekleştirilen "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyasının 9. haftasında hedeflenen 10 milyon kişilik ölçüm sayısı aşıldı. Kampanya kapsamında 10 milyon 72 bin kişinin ölçümü yapıldı.

Kampanyaya en yüksek katılım sayısı, nüfus yoğunluğu da göz önünde bulundurulduğunda İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleşti.

İl bazlı ise katılım oranı en yüksek şehirler Van, Adana ve Niğde oldu.

5 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK DESTEĞİ SAĞLANDI

Kampanya boyunca yapılan ölçümlerden elde edilen veriler, katılımcıların yaklaşık yüzde 70'lik bölümünün normal kilo aralığının üzerinde olduğunu ortaya koydu. Kadınlar arasında obezite oranı yüksek çıkarken, erkeklerde ise fazla kiloluluk daha yaygın tespit edildi.

Ölçüm sonuçları doğrultusunda belirlenen vücut kitle indekslerine göre katılımcıların yaklaşık yüzde 45'inin fazla kilolu ve yüzde 25'inin obezite sınırları içerisinde olduğu tespit edildi.

5,5 milyondan fazla kişi, tercihleri doğrultusunda birinci basamak sağlık kuruluşlarında sunulan ücretsiz beslenme ve fiziksel aktivite danışmanlığı hizmetlerine yönlendirildi.

Haftanın Öne Çıkanları

10 milyon kişi tarandı: Çoğu kilolu, dörtte biri ise obez!

2025-07-19 14:39 - Sağlık

Eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş tutuklandı

2025-07-18 21:53 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 15 Temmuz şehidinin ailesine ziyaret

2025-07-14 23:30 - GÜNDEM

EĞİTİM ŞEHRİ GAZİANTEP’TEN LGS’DE DEV BAŞARI: 23 ÖĞRENCİ TÜRKİYE BİRİNCİSİ

2025-07-12 21:37 - Eğitim

ŞAHİNBEY AY YILDIZLA DONATILIYOR

2025-07-16 00:37 - GÜNDEM

Tutuklu CHP'li belediye başkanı sayısı 17 oldu

2025-07-14 23:26 - GÜNDEM

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN ÖĞRENCİLERE VERDİĞİ DESTEK 1 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

2025-07-17 00:09 - Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, LGS tartışmalarına cevap verdi

2025-07-15 23:36 - GÜNDEM

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, TÜRKİYE’NİN EN GELİŞMİŞ VE MODERN AKILLI MEYVE SEBZE HALİNİ GAZİ ŞEHRE YAPIYOR

2025-07-12 16:34 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çağrısına Kahramanmaraş Büyükşehir’den Anlamlı Yanıt

2025-07-12 16:30 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Hayvanlar saniyeler içinde yeniden yemeye başlıyor! Şap hastalığında umut veren buluş

21:23 - Sağlık

Geçer diye beklemeyin! Masum sanmayın... Bu belirtiler çok ciddi bir hastalığın işareti olabilir

22:20 - Sağlık

Taburcu olduktan sonra ilk mesaj! İşte Abdurrahman Dilipak'ın sağlık durumu

20:20 - Sağlık

Şahin’den diğer illerdeki OSB’lere davet

21:06 - Sağlık

Tıpta ilk! Açık kalp tarih oluyor: İlk neştersiz bypass yapıldı

23:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep'in 'Genç Yıldızları' ödülle taçlandı

23:00 - GÜNDEM

Kedileri ezdi, cezası barınak: 1 ay hayvanlarla çalışacak

20:18 - GÜNDEM

Bombadan kurtuldular, kıştan kurtulamadılar! Gazze’de 10 çocuk soğuktan öldü

23:52 - Dünya

Şahin’den yarıyıl tatili atölyelerine ziyaret

21:53 - Eğitim

Köylülere rayiç bedel üzerinden teklif yapıldı, anlaşma yapılamadı: Petrol için arazilere el konulacak

21:34 - GÜNDEM