?>

İsrail ordusu 150'den fazla Filistinliyi Gazze'den üçüncü bir ülkeye gönderdiğini itiraf etti

İsrail'den Güney Afrika'ya sığınan ancak pasaportlarında İsrail çıkış damgası olmadığı için bir süre bekletildikten sonra ülkeye giriş izni verilen 150'nin üzerindeki Filistinliyi sürgün ettiği itirafı geldi.

Dünya - 7 ay önce

İsrail ordusuna bağlı işgal altındaki Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi'nden yerel basına yapılan açıklamada, Gazze sakinlerinin Güney Afrika’ya kendileri tarafından gönderildiği ifade edildi.

Tel Aviv yönetiminin Filistinlilerin üçüncü bir ülkeye kabul edileceğine onay verdiği iddia edilerek Gazze'den çıkışlarının sağlandığı kaydedildi.

Bu iddiaya karşın üçüncü ülke isminin belirtilmemesi, İsrail’in sürgün ettiği Filistinlilerin pasaportlarına İsrail'den çıkış damgası vurulmaması ve Filistinlilerin Güney Afrika'da pasaportlarında damga olmaması sebebiyle ülkeye girişine izin vermeden önce 12 saat boyunca bekletmek zorunda kalması dikkati çekti.

Gazze'deki Filistinlilere yönelik 2 yıl boyunca soykırımını sürdüren ve bu sırada Filistinlileri başka ülkelere sürgün ederek etnik temizlik yapma niyetini ortaya koyan İsrail'in Başbakanlık Ofisi ile Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

GAZZE'DEN ÇIKIŞLARI AYARLAYAN KURULUŞ: AL-MAJD

Haaretz gazetesinin haberinde ise 153 Filistinlinin sürgün sürecine ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Çarşamba sabah erken saatlerde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan İsrail tarafına getirilen Filistinlilerin otobüslerle Eilat kentindeki Ramon Havaalanı'na götürüldüğü, buradan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye giden uçağa bindirildiği ve Nairobi'den de Johannesburg'a uçtukları aktarıldı.

Yerel basına konuşan İsrailli askeri bir yetkili, 'Al-Majd' isimli bir kuruluşun 153 Filistinliyi Gazze Şeridi'nden Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na otobüslerle getirdiğini, İsrail ordusunun ise Ramon Havalimanı'na kadar gruba eşlik ettiğini ileri sürdü.

Güney Afrika merkezli bazı sivil toplum kuruluşları, 'Al Majd' isimli sözde kuruluşun İsrail ile bağlantılı olduğunu ve Filistinlileri Gazze'den sürgün etmek için çalıştığını vurguladı.

GÜNEY AFRİKA SÜRECİ SORUŞTURUYOR

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, basına yaptığı açıklamada hükümetin 'gizemli bir şekilde uçağa bindirilip' Kenya'nın başkenti Nairobi üzerinden Güney Afrika'ya getirilen Filistinlilerin yolculuğunun ayrıntılarının araştırıldığını belirterek, "Uygun bir değerlendirme yapıp geleceğin ne göstereceğine bakacağız." dedi.

Ramaphosa, gerekli evraklardan yoksun olmalarına rağmen bu kişileri geri çeviremediklerini aktararak, "Merhametten ve Güney Afrika olarak elimizi uzatıp desteklediğimiz bir halka mensup olduklarından onları kabul etmemiz gerektiğini düşündük." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’e dev bütçe! İşte Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 2026 yılı bütçesi…

2025-11-11 20:19 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özel'e tepki: Yalan makinası mısın, muhalefet lideri mi?

2025-11-16 00:14 - GÜNDEM

BAŞKAN GÜLPINAR, “MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ”NDE FİDAN DİKTİ

2025-11-11 15:23 - GÜNDEM

İsrail ordusu 150'den fazla Filistinliyi Gazze'den üçüncü bir ülkeye gönderdiğini itiraf etti

2025-11-16 16:23 - Dünya

Play-off'u garantiledik! A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan'ı iki golle yendi

2025-11-16 00:15 - SPOR

ABD'de hükümet açılınca altın da yükselişini hızlandırdı

2025-11-13 17:10 - EKONOMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman'ı resmi törenle karşıladı

2025-11-13 17:16 - GÜNDEM

Bulgar basını: Türkler bize acıdı

2025-11-16 16:22 - SPOR

Mardin'de düğünde gelin ve damada paradan yelek giydirip, taç taktılar

2025-11-16 00:20 - GÜNDEM

Orman Genel Müdürlüğü'nüe ait uçağın enkazına ulaşıldı: Pilotun şehit olduğu duyuruldu

2025-11-14 00:10 - GÜNDEM

İlgili Haberler

AB'nin Google'a verdiği 4,1 milyar euroluk rekabet cezası kesinleşti

18:00 - Dünya

İsrail Meclisi’nden ezan sesine yönelik tepki çeken yasa tasarısı

13:22 - Dünya

Siyonist yine sözünde durmuyor! Mutabakata rağmen kahpeliğe devam

14:32 - Dünya

Petrol tankerleri Hürmüz'e akın etmeye başladı

13:16 - Dünya

İngiltere’de sosyal medya yasağı

14:34 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'de Fiat Egea üretimi resmen sona erdi: Son araç Bursa'da banttan indi

18:02 - Teknoloji

AB'nin Google'a verdiği 4,1 milyar euroluk rekabet cezası kesinleşti

18:00 - Dünya

Türkiye'nin konuştuğu baba, Başkan Şahin ile bir araya geldi

16:29 - GÜNDEM

Belçika uzatmalarda Senegal’i yenerek son 16’ya yükseldi

14:01 - SPOR

Tarihi Kahramanmaraş Kalesi Eski İhtişamına Kavuşuyor

13:57 - GÜNDEM