?>

İsrail ordusu 150'den fazla Filistinliyi Gazze'den üçüncü bir ülkeye gönderdiğini itiraf etti

İsrail'den Güney Afrika'ya sığınan ancak pasaportlarında İsrail çıkış damgası olmadığı için bir süre bekletildikten sonra ülkeye giriş izni verilen 150'nin üzerindeki Filistinliyi sürgün ettiği itirafı geldi.

Dünya - 10 ay önce

İsrail ordusuna bağlı işgal altındaki Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi'nden yerel basına yapılan açıklamada, Gazze sakinlerinin Güney Afrika’ya kendileri tarafından gönderildiği ifade edildi.

Tel Aviv yönetiminin Filistinlilerin üçüncü bir ülkeye kabul edileceğine onay verdiği iddia edilerek Gazze'den çıkışlarının sağlandığı kaydedildi.

Bu iddiaya karşın üçüncü ülke isminin belirtilmemesi, İsrail’in sürgün ettiği Filistinlilerin pasaportlarına İsrail'den çıkış damgası vurulmaması ve Filistinlilerin Güney Afrika'da pasaportlarında damga olmaması sebebiyle ülkeye girişine izin vermeden önce 12 saat boyunca bekletmek zorunda kalması dikkati çekti.

Gazze'deki Filistinlilere yönelik 2 yıl boyunca soykırımını sürdüren ve bu sırada Filistinlileri başka ülkelere sürgün ederek etnik temizlik yapma niyetini ortaya koyan İsrail'in Başbakanlık Ofisi ile Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

GAZZE'DEN ÇIKIŞLARI AYARLAYAN KURULUŞ: AL-MAJD

Haaretz gazetesinin haberinde ise 153 Filistinlinin sürgün sürecine ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Çarşamba sabah erken saatlerde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan İsrail tarafına getirilen Filistinlilerin otobüslerle Eilat kentindeki Ramon Havaalanı'na götürüldüğü, buradan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye giden uçağa bindirildiği ve Nairobi'den de Johannesburg'a uçtukları aktarıldı.

Yerel basına konuşan İsrailli askeri bir yetkili, 'Al-Majd' isimli bir kuruluşun 153 Filistinliyi Gazze Şeridi'nden Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na otobüslerle getirdiğini, İsrail ordusunun ise Ramon Havalimanı'na kadar gruba eşlik ettiğini ileri sürdü.

Güney Afrika merkezli bazı sivil toplum kuruluşları, 'Al Majd' isimli sözde kuruluşun İsrail ile bağlantılı olduğunu ve Filistinlileri Gazze'den sürgün etmek için çalıştığını vurguladı.

GÜNEY AFRİKA SÜRECİ SORUŞTURUYOR

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, basına yaptığı açıklamada hükümetin 'gizemli bir şekilde uçağa bindirilip' Kenya'nın başkenti Nairobi üzerinden Güney Afrika'ya getirilen Filistinlilerin yolculuğunun ayrıntılarının araştırıldığını belirterek, "Uygun bir değerlendirme yapıp geleceğin ne göstereceğine bakacağız." dedi.

Ramaphosa, gerekli evraklardan yoksun olmalarına rağmen bu kişileri geri çeviremediklerini aktararak, "Merhametten ve Güney Afrika olarak elimizi uzatıp desteklediğimiz bir halka mensup olduklarından onları kabul etmemiz gerektiğini düşündük." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’e dev bütçe! İşte Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 2026 yılı bütçesi…

2025-11-11 20:19 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özel'e tepki: Yalan makinası mısın, muhalefet lideri mi?

2025-11-16 00:14 - GÜNDEM

BAŞKAN GÜLPINAR, “MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ”NDE FİDAN DİKTİ

2025-11-11 15:23 - GÜNDEM

İsrail ordusu 150'den fazla Filistinliyi Gazze'den üçüncü bir ülkeye gönderdiğini itiraf etti

2025-11-16 16:23 - Dünya

Orman Genel Müdürlüğü'nüe ait uçağın enkazına ulaşıldı: Pilotun şehit olduğu duyuruldu

2025-11-14 00:10 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman'ı resmi törenle karşıladı

2025-11-13 17:16 - GÜNDEM

ABD'de hükümet açılınca altın da yükselişini hızlandırdı

2025-11-13 17:10 - EKONOMİ

Mardin'de düğünde gelin ve damada paradan yelek giydirip, taç taktılar

2025-11-16 00:20 - GÜNDEM

Bulgar basını: Türkler bize acıdı

2025-11-16 16:22 - SPOR

Play-off'u garantiledik! A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan'ı iki golle yendi

2025-11-16 00:15 - SPOR

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump yapay zeka terimini değiştiren kararnameyi imzaladı

14:09 - Dünya

Ehliyetini teslim edene tamı tamına 1,5 milyon TL verilecek: Başvuru için sıraya girildi

16:32 - Dünya

Dünyanın en garip evi: Yan odaya geçerken ülke değiştiriyor!

16:16 - Dünya

Azerbaycan'da başörtülü öğrenciler okula alınmadı

15:53 - Dünya

Nepal'deki sel felaketinin faturası 5 milyar dolara yaklaştı

21:44 - Dünya

Günün Manşetleri

TEKNOFEST Güneydoğu’da milli İHA rüzgarı: Bayraktar AKINCI’nın şovu hayran bıraktı

19:43 - Teknoloji

Resmen dibi gördüler: İşte en çok değer kaybeden SUV otomobiller!

14:46 - GÜNDEM

Fiyatı 100 TL'ye düştü! Sevinçten çiğ çiğ yedi!

14:32 - GÜNDEM

Anayasa Mahkemesi'nden süresiz nafaka kararı: 'Süresiz olarak' ibaresi iptal edildi

14:13 - GÜNDEM

ABD Başkanı Trump yapay zeka terimini değiştiren kararnameyi imzaladı

14:09 - Dünya