?>

Kalpte gizli eşik: Kalp riski erkeklerde daha erken başlıyor

ABD’de yapılan uzun soluklu bir araştırma, kalp-damar hastalıkları riskinin erkeklerde 35 yaş civarında hızla arttığını, kadınların ise benzer risk düzeyine yıllar sonra ulaştığını ortaya koyarken, uzmanlar her iki cinsiyet için de erken taramanın hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Sağlık - 3 saat önce

ABD’de yapılan uzun soluklu bir araştırma, erkeklerde kalp krizi riskinin 30’lu yaşların ortasında belirgin şekilde artmaya başladığını ortaya koydu. Uzmanlar, taramaların daha erken yaşta yapılmasının risk faktörlerini zamanında tespit ederek önleyici adımlar için kritik olduğunu vurguluyor.

Araştırmacılar, 1980’lerin ortasında başlatılan çalışmada 18-30 yaş aralığında ve sağlıklı olan 5 bin 112 kişinin sağlık verilerini ortalama 34 yıl boyunca izledi. Bu takip sürecinde kalp-damar hastalıklarıyla birlikte inme ve kalp yetmezliği gibi vakalar da değerlendirildi.

KRİTİK EŞİK 35 YAŞ

Çalışmanın verilerine göre, erkeklerde kalp-damar hastalıklarına ilişkin risk artışı 35 yaşından itibaren hızlanıyor. Bu farkın büyük bölümünün, kalp krizlerinin en yaygın nedeni olan koroner kalp hastalığından kaynaklandığı belirtildi. Koroner kalp hastalığında, damarlarda yağ birikmesi kan akışını engelleyerek kalp krizi riskini artırıyor.

Northwestern Üniversitesi’nden epidemiyolog Alexa Freedman, kalp hastalıklarının yıllar içinde geliştiğini belirterek, “Kalp hastalığı onlarca yıl içinde oluşur ve erken belirtiler, genç yetişkinlikte tespit edilebilir” değerlendirmesinde bulundu.

ERKEKLER KADINLARDAN YILLAR ÖNCE RİSK SEVİYESİNE ULAŞIYOR

Araştırma, erkeklerin kardiyovasküler hastalıklarda yüzde 5’lik görülme oranına kadınlardan ortalama 7 yıl önce ulaştığını gösterdi.

İNME RİSKNDE CİNSİYET FARKI YOK

Verilere göre inme riskinde kadın ve erkekler arasında belirgin bir fark gözlenmedi. Kalp yetmezliğiyle ilgili risk farkının ise ilerleyen yaşlarda daha net hale geldiği aktarıldı. Araştırmacılar, çalışmanın katılımcılarının son takipte 65 yaş altında olduğunu ve felç ile kalp yetmezliğinin genellikle daha ileri yaşlarda geliştiğini hatırlattı.

Haftanın Öne Çıkanları

Başkan Görgel, Bakan Yardımcısı Zafer Tarıkdaroğlu’nu Makamında Ağırladı

2026-01-30 22:43 - GÜNDEM

04.17… Bu bir saat değil sadece… Bu, binlerce hayatın aynı anda durduğu bir andır…

2026-02-02 23:00 - GÜNDEM

Kahramanmaraş’ta Bir Saat, Binlerce Hatıra

2026-02-03 22:32 - GÜNDEM

Büyükşehir’in Etkinliği Hem Öğretti Hem Bağları Güçlendirdi

2026-01-30 23:03 - GÜNDEM

Gaziantep'in 'Genç Yıldızları' ödülle taçlandı

2026-01-28 23:00 - GÜNDEM

Gençler YKS Kampı’nda Hız Kazandı; Fizik ve Kimyada Altın Taktikler

2026-01-30 22:54 - GÜNDEM

Büyükşehir’in Genç Pehlivanları Türkiye Şampiyonasına Damga Vurdu

2026-01-30 23:00 - GÜNDEM

Başkan Sami Er: “Malatya’mızın Arıtmayla İlgili Bütün Sorunlarını Çözüyoruz”

2026-02-03 21:52 - GÜNDEM

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR İLE DSİ İŞ BİRLİĞİNDE İSLAHİYE OVASI BEREKETE KAVUŞUYOR

2026-01-30 22:48 - GÜNDEM

Şahinbey Belediyesi’nin dev konut projesine görkemli program

2026-02-03 21:48 - Yaşam

İlgili Haberler

Günlük Kilo Neden Değişir? Tartıdaki Fark Normal Mi?

21:05 - Sağlık

Hayvanlar saniyeler içinde yeniden yemeye başlıyor! Şap hastalığında umut veren buluş

21:23 - Sağlık

Geçer diye beklemeyin! Masum sanmayın... Bu belirtiler çok ciddi bir hastalığın işareti olabilir

22:20 - Sağlık

Taburcu olduktan sonra ilk mesaj! İşte Abdurrahman Dilipak'ın sağlık durumu

20:20 - Sağlık

Şahin’den diğer illerdeki OSB’lere davet

21:06 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gölbucks Konak, Gaziantep turizmine yeni bir renk kattı

23:52 - GÜNDEM

Şaka değil gerçek! Ay oteli kapılarını açıyor! Milyon dolarlık tatil için geri sayım...

22:48 - Dünya

Kalpte gizli eşik: Kalp riski erkeklerde daha erken başlıyor

22:26 - Sağlık

Donald Trump'tan İran lideri Hamaney'e tehdit

22:25 - Dünya

Büyükşehir, SSK Caddesi’ndeki Kangren Sorunu Çözüyor

22:16 - Yaşam