USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
GÜNDEM

Ehliyet sınavlarında sabit parkur dönemine sona eriyor

Ehliyet sınavlarında sabit parkur sistemi kaldırılıyor. Sürücü adayları, artık serbest güzergah uygulamasıyla akan trafikte sınava başlayacak.

Ehliyet sınavlarında sabit parkur dönemine sona eriyor
29-08-2026 16:18
29-08-2026 16:20

Ehliyet alma süreci, tamamen değişiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ehliyet alma sürecine ilişkin değişiklik yaptı.

Yeni yönetmelikle birlikte yıllardır uygulanan ve adayların ezberleyerek geçebildiği sabit parkur uygulaması kaldırılıyor.

Sabit parkur yerine serbest güzergah adı verilen yeni bir sistem, kademeli olarak hayata geçirilecek.

SINAVIN SÜRESİ DE DEĞİŞİYOR

Eskişehir'de bir sürücü kursunun yetkilisi Salih Er, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yeni serbest sisteme göre yapılacak olan sınavın 1 saati bulacağını söyleyen Er, bu düzenlemenin profesyonel sürücüler yetiştirilmesi açısından güzel bir gelişme olduğunu ifade etti.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Düzenlenen yeni sınav yönetmeliği hakkında konuşan Salih Er, "Direksiyon sınav güzergahı tamamıyla değişiyor. Açıkçası bu kararın devrim niteliğinde olduğunu düşünüyorum.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Düzenlenen yeni sınav yönetmeliği hakkında konuşan Salih Er, "Direksiyon sınav güzergahı tamamıyla değişiyor. Açıkçası bu kararın devrim niteliğinde olduğunu düşünüyorum.

Çünkü daha önceki sınav sisteminde belirli bir güzergah üzerinden hareket ediliyordu. Getirilen serbest güzergah sınav sistemi ile aday sürücüler şehirde, ilde ve ilçede normal akan trafikte sınava başlayacak.

Daha öncesinde iki duba arasında park sistemi yapılıyordu. Yeni sistem ile gerçek araçlar arasında aday park etmeye çalışacak. Çevre yolunda da eğitim görecek ve belirli bir azami sürate ulaşılması sağlanacak.

Bu sürate ulaştıktan sonra gerekirse alışveriş merkezlerinin otoparklarına kadar giriş çıkış yapması sağlanarak sınavı tamamlayacak. Daha önceki sınav sistemimiz yaklaşık 35 dakika sürüyordu. Yeni sınav yönetmeliği ise yaklaşık 1 saat gibi bir süre alması bekleniyor.

Önceki sınav düzeninde direksiyon eğitimleri ortalama 14-16 saat sürmekteydi. Şu anda ise 24 saate yükselecek. Sınav güzergahı genişlediği için adaylar mecburen yüksek direksiyon eğitimi almak zorunda kalacaklar." ifadelerini kullandı.


Editor : Haber Merkezi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler