
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tunç Soyer'in başkanlık yaptığı dönemde büyük bir mağduriyet oluşturdu.
İzmir'de yaklaşık 10 bin kişiden yeni ev yapılacağı vaadiyle paralar toplandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne güvenerek kurulan kooperatife para yatıranlar, yıllar geçse de ortada hiçbir şey göremedi.
Aradan geçen sürede CHP Genel Merkezi'ne ulaşmaya çalışan mağdurlar bir türlü cevap alamadı.
YILLARDIR DEVAM EDEN MAĞDURİYET
Buhar olan milyonların peşini bırakmayan mağdurlar, son dönemde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ı da sıkıştırmaya başladı.
Son olarak mağdurların soluğu adliyede almasıyla birlikte büyük bir soruşturma açıldı.
Belediyenin iştiraki İZBETON AŞ'de yaşanan yolsuzlukların tespit edilmesiyle birlikte emniyet ekipleri düğmeye bastı.
Bu kapsamda Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve çok sayıda isim tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuya ilişkin iki ayrı iddianame hazırlandı.
Ancak bu iki iddianamede de Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun ismi yer almamıştı.
İDDİANAMEDEN AYRINTILAR
İZBETON'a yönelik operasyonun ardından 'kooperatiflerdeki usulsüzlüklere' yönelik soruşturma kapsamında yeni bir iddianame hazırlandı.
İddianamede; Örnekköy 3'üncü etap, Örnekköy 4’üncü Etap, Gaziemir-Aktepe/Emrez Mahallesi 1'inci Etap, Karabağlar 3’üncü Etap ve Karabağlar 4’üncü Etapta kat karşılığı inşaat işlerinde usulsüzlük yapıldığı yönünde bildirilen suç duyuruları sonucunda 449 mağdur, 7 şikayetçi, Maliye ve Hazine Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İZBETON A.Ş.'nin suçtan zarar gören olarak tespit edildiğine yer verildi.
'NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK' SUÇLAMASI: 45 YILA KADAR HAPİS TALEBİ
Aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu dahil olmak üzere 11'i tutuklu 65 sanığın iştirak halinde ve zincirleme şekilde; nitelikli dolandırıcılık suçlarına karıştıkları belirtildi.
Sanıkların, kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu meslek kuruluşlarını, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerini araç olarak kullandıkları kaydedildi. Sanıklar için 3 yıl ile 45 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi.
İzmir'de CHP'li belediye tarafından mağdur edilen vatandaşlar, uzun süredir çeşitli eylemler düzenliyor.
"Belediyeye güvendik, mağdur olduk" dövizleri taşıyan vatandaşların mağduriyetinin nasıl çözüleceği merak konusu.
Davayla ilgili süreç devam ederken CHP'nin deprem bölgesine dair vaatleri de akıllara geldi.
CHP yönetimi, deprem bölgesinde tüm evleri ücretsiz şekilde yapıp teslim edeceğini iddia ediyordu.
Ancak İzmir'de yaşanan durum, bu vaatlerin içinin ne kadar boş olduğunu ortaya çıkardı.
Bilindiği üzere; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinde çalışmalara hiç ara vermeden devam ederek 2 yıl içerisinde 250 bin konutu teslim ederek dünyada örnek gösterilen bir başarıya imza attı.
Editor : Mücahit Güngördü